Ynt: Karavan Su Tesisatı İle İlgili Bilgi ve Deneyimlerinizi Paylaşırmısınız?
Pis su depolarının taşabileceği tek yer (o da ancak çalkantı, dik yokuş, iniş, ani fren gibi durumlarda) duş gideridir. Duş giderini depoya bağlayan hortum üzerinde kullanılacak basit bir vana ile tüm sorun çözülür. Yola çıkarken bu vana kapalı tutulur bu kadar basit.
Depolar üzerinde "L" tahliye çıkışı mutlaka olmalıdır. Aksi takdirde pis su deposu dolduğunda önce duş teknesi, duş yoksa mutfak lavabonuzun taşması kesindir. Bu durumda sürekli "doldu mu acaba" endişesi duyarsınız. Tahliye çıkışı varsa dışarıdan gelen "şırrr" sesi deponuzun dolduğunu haber verir.
Karavanlarda yat tuvaletine çok büyük zorunluluk yoksa hiç bir şekilde sıcak bakmıyorum. Bu deponun dolu olduğunda içeri hatta dışarı taşma durumlarını düşünemiyorum bile. Yat tuvaleti, adı üzerinde yatlar içindir. Karavanlarda susuz kullanımı çok problemlidir. Bunlar yanlarında bulunan pompaları marifetiyle denizden su çekerek kullanılan tuvaletlerdir. Susuz kullanımda sorunludur. Deniz koşullarında atığın en az 4-5 katı deniz suyuyla sifonlanır. Karavanlarda su kısıtlıdır. Deponuzda yoğunluğu çok fazla olan bir çözelti biriktirirsiniz. Tahliyesi problemli olur. Zaten tam tahliye edemezsiniz de. Bu yoğunlukta atığı günlerce biriktiremezsiniz. 15-20 lt. biriktirip boşaltmak, çalkalayıp, dezenfekte edip kullanmak başka, 150 lt. biriktirip boşaltmak başkadır. Boşaltsanız bile sürekli koku olur.
Yat tuvaletleri için depoya bağlanan boruda ayrı bir vana sistemine gerek yoktur. Çünkü gideri ancak pompalama esnasında açılır. Mekanizma sağlamsa geriye taşma olmaz. Ancak depo boş bile olsa pompalama esnasında dışarıya çıkan kokudan duramazsınız.