Amanos'larda Nar Ekşisi Yapımı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan küçük ağa Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 76
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,598

Etiketler

Ynt: Amanos'larda Nar Ekşisi Yapımı

Anadoluda pekmez,nar ekşisi,hedik ,biber salçası,domates salçası,patlıcan kurutması bu işler meşakatlidir ama sonu tatlıdır şimdi bunlardan uzağız.sizler hala bu gelenekleri yaşamanız büyükbir şanstır keşke yakınınızda olsaydım gelir gönüllü çalışırdım.sağlıcakla kalın

gezmen' Alıntı:
Yalnız yapımı zor olsa da bu yazı ve fotoğraflardan sonra, yapmayı denemek istiyorum; umarım başarılı olurum.

Sonucu, paylaşırım sizlerle..

Cavid Sezen

Evet arkadaşlar, bugün "nar ekşisi" yapmayı başardık!...(ne ölçüde başarılı olduk, orasını sormayın... :D)

İlk önce, "küçük ağa"ya (Sedat Beye) çok teşekkür ettiğimi belirteyim. Gerek forumda, gerek özel mesaj yoluyla ve gerekse bugün telefon yoluyla, bize çok yardımcı oldu. Bize bilgiyi uygulamak düştü ama ne denli başarılı olduk, söylediğim gibi bilemeyeceğim.

Narları (5 kg ekşi nar) dokuz gün önce aldım. Neden bugüne değin beklediniz diye soracaksınız; gelmeler gitmeler derken yapma fırsatı bulamadık diyebilirim. Aslında, yapım konusunda acemi olmasaydık, belki araya sıkıştırabilirdik ama rahat rahat yapmak için uygun zamanı bekledik.

5 kg ekşi nardan, 2 lt'ye yakın nar suyu elde ettik. Kaynatınca, 0,4 lt kaldı; yani 400 gram civarında nar ekşisi!... :D Bu durumda, çarşamba günü (buranın pazarıdır) nar bakacağım; bulursam, biraz daha yapmak istiyorum.

Fotoğraflar: (Bakalım, Sedat Bey ne not verecek?)

Cavid Sezen

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

Nar eksisi 008.jpg

Nar eksisi 017.jpg

Nar eksisi 023.jpg

Nar eksisi 031.jpg

Nar eksisi 032.jpg

...sürüyor..

Cavid Sezen

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

Nar eksisi 034.jpg

Nar eksisi 036.jpg

Nar eksisi 042.jpg

elinize sağlık cavit bey gayet güzel olmuş eşki yapmak için ideal narı bulmuşsunuz afiyetle yiyin robotla narın suyunu çıkarmakta hoş ama bizi robot idare etmiyor çünkü nar fazla sürekli çalıştıramayız biz eski usule devam

küçük ağa' Alıntı:
elinize sağlık cavit bey gayet güzel olmuş eşki yapmak için ideal narı bulmuşsunuz afiyetle yiyin robotla narın suyunu çıkarmakta hoş ama bizi robot idare etmiyor çünkü nar fazla sürekli çalıştıramayız biz eski usule devam

Gerek forumda, gerek özel mesaj yoluyla ve gerekse telefonla bize her türlü destek ve yardımı yapan "küçük ağa"ya (Sedat Beye) çok teşekkür ederim.
Fotoğraflar yoluyla da olsa beğenmenize sevindim. Doğru yolda olmamızı anlamak, hoş ve iyi birşey... :smiley:

Cavid Sezen

Merhaba Arkadaşlar;

Yaptığımız nar ekşisini nerede saklamamız gerekiyor; buzdolabında mı, yoksa dışarıda bir yerde mi? Ayrıca saklamada kış-yaz ayrımı var mı? Benim sormadığım ama sizin eklemek gereğini duyduğunuz birşeyler de olursa, memnun olurum.

Cavid Sezen

Öğrendik ya, hızımızı alamadık, bir kez daha nar ekşisi yaptık. :D Çarşamba pazarında 12 kg ekşi nar buldum ve aldım. Daha önce denediğimiz ve bize salık verilen yöntemle ("küçük ağa" Sedat Beyin yöntemiyle) yaptık; 1 lt.ye yakın (0.9 lt) nar ekşisi elde ettik. İki deneme sonunda, iddialı konuşmayayım ama anladığım şu oldu; 15 kg civarında nardan, 1 lt nar ekşisi elde ediliyor.
Narın kg.nın ederi belli, emeği, toptancı ve perakendecinin kazancı... derken ucuza satılabilecek bir ürün değil. Bu durumda, piyasada satılan nar ekşilerinin büyük çoğunluğu, nar ekşisi değilmiş; bunu anlamış olduk... :(

Cavid Sezen

Cavit hocam selamlar,
Sedat Bey ( Küçük Ağa ) ile aynı köydeyiz. Nar ekşinin yapım fotolarının düzenlenmesi ve siteye elklenmesini ben yaptım. Yardımının olmasına çok sevindim.
Sorduğunuz ; Narın saklanması yada muhafaza edilmesiyle ilgili..
1- Narın saklanabilmesi için kaynaması bitince 1 lt.reye yaklaşık 50 gr kadar tuz ilave edilir.
2- saklanması için buzdolabı gibi bir seçenek istemez ağzı kapalı olduktan sonra heryerde muhafaza edilebilir. Tuz koruyucu özellik katar.

Saygılarımla..
A.Hamit.

Ayrıca Piyasada satılan nar ekşisi, nar aroması - limon tuzu vb katkı malzemeleriyle yapılmıştır.
Gerçek nar ekşisinin tadını yiyen bilir ..... ;D
Ayrıca ekşi nar heryerde bulunmuyor. Doğu akdeniz - iskenderun körfezi civarında bolca bulunur..

A.Hamit Bey;

Nar ekşisi yapımının her aşamasında, Sedat Beyin yakın ilgisini gördüm; yazı ve fotoğrafları, beni ekşi yapımına adeta itti. Artık kendi ürünümüz olan nar ekşisini afiyetle tüketiyoruz. Gelecek yıl, sanıyorum biraz daha artıracağız yapım miktarını. İkinize de çok teşekkür ederim.

Cavid Sezen

piyasada nar eşkilsi diye satılanlar glikoz şurubu ile çoğaltılmış karışımlar

çok güzel kareler paylaşım için tesekkürler bende nar eşkisini özellikle sizin bölgenizden geittirip kullananlardanım salatarlda olmassa olmazımdır. ayrıca yapımda emeği geçen teyzelerimin ellerinde öperim:smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

BENZER İÇERİKLER

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
102,808
Kayıtlı Üye Sayımız
171,432
Kaydolan Son Üyemiz
halithancer@hotmail.

SON KONULAR

BENZER İÇERİKLER

ÖNEMLİ UYARILAR
HAYATİ UYARI: Forumlarda yer alan tüm konular sadece referans amaçlıdır ve içeriklerinde hayati risk taşıyan tehlikeli spor ve benzeri özel uğraşılar olabilir. Lütfen forumlarda okumuş olduğunuz spor veya özel uğraşıların uzmanlarından yardım almadan kendi başınıza denemeye çalışmayın. Aksi halde meydana gelebilecek aksiliklerden dolayı gerek forum yöneticileri, gerekse içerik yazarları hiçbir sorumluluk kabul etmeyeceklerdir.

TELİF UYARISI: Forumlarda yayınlanan yazılı ve görsel materyallerin tüm hakları ve sorumluluğu yazarlarına aittir. Bu materyalleri izinsiz kopyalamak ve kullanmak 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre suçtur.

SORUMLULUK REDDİ: Forumlarda yer alan, kullanıcıların oluşturduğu tüm yazılı ve görsel içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriklerin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından Gezenbilir ve forum yönetimi hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için içeriği oluşturan üye ile irtibata geçebilir veya iletişim formumuzu kullanarak yönetime bildirebilirsiniz.

GEZENBİLİR SUNUCULARI: Yüksek Teknoloji ve Güvenlik Sistemleriyle Donatılmış, Merkezi Ankara'da Bulunan, YS-308 Yer Sağlayıcı Belge Numaralı ve %100 Yerli Sermayeli VERİTEKNİK Şirketi Tarafından Barındırılmaktadır.

Copyright © 1999 - 2022 Gezenbilir
DMCA.com Protection Status
Geri